Weeefineria johtava kaksikko palkittiin Vuoden nuorina tutkijayrittäjinä

Weeefinerin toimitusjohtaja Mikko Hänninen ja teknologiajohtaja Elmeri Lahtinen palkittiin KAUTE-säätiön Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2022 -palkinolla. Filosofian tohtorit valikoituivat voittajiksi tutkimustietoon perustuvan ja kiertotaloutta edistävän liiketoimintansa ansiosta. 

Raaka-ainepulan kurittaessa Eurooppaa on keksittävä uusia tapoja, joilla jo olemassa olevat arvokkaat materiaalit voitaisiin hyödyntää entistä tehokkaammin. Palkittu Weeefiner tarjoaa innovatiivisia vedenkäsittelyratkaisuja, joiden avulla jätevesien sisältämät metallit ja ravinteet saadaan otettua talteen ja hyödynnettyä uudelleen.

Aihe on erityisen tärkeä juuri nyt, sillä Euroopassa on herätty kriittisten materiaalien vähäisyyteen ja muun muassa Ukrainan sota on vaikeuttanut raaka-aineiden tuontia entisestään. Samalla uudelleenkäytöllä voidaan vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä, mikä puolestaan säästää luonnonvaroja ja pienentää päästöjä.

4D Sieppari yhdistää kemian ja 3D-tulostuksen

Weeefinerin toiminta perustuu uudenlaiseen menetelmään, jossa yhdistetään kemiallista toimintaa mekaaniseen 3D-valmistusmenetelmään. Weeefiner Oy perustettiin vuonne 2017 jatkaaan teknologian kehitystä ja tutkimustyön valmistuttua asiakasliiketoiminta käynnistyi vuonna 2020. Nyt yritys on käynyt läpi jo kaksi onnistunutta sijoituskierrosta ja nyt edessä siintävät yhteistyösopimukset globaalien yritysten kanssa.

Yrityksen toimitus- ja teknologiajohtajat, Hänninen ja Lahtinen, ovat olleet mukana Weeefinerin matkassa alusta alkaen. Heidän sitoutumisensa ja innovatiivinen työnsä kiertotalouden ratkaisujen parissa on nyt huomioitu nuori tutkijayrittäjä -palkinnolla, mikä merkitsee heille arvostettua tunnustusta ja mahdollisuutta tukea omaa hyvinvointiaan.

”Tuntuu todella hyvältä kun vuosien kova työ palkitaan! Kriittiset materiaalien saatavuus on tärkeämpää kuin koskaan ja uskon että myös palkintoraati on tämän huomannut”, Hänninen iloitsee.

Voiton perusteena vankka tutkimustausta

Filosofian tohtorit Hänninen ja Lahtinen valittiin vuoden 2022 nuori tutkijayrittäjä -palkinnon voittajiksi korkeatasoisten ehdotusten keskuudesta. Valintaan vaikuttivat erityisesti yrityksen vankka tutkimuslähtöisyys sekä kiertotalouden edistäminen.

“Yrityksen toiminta rakentuu vahvasti perustajien erityisosaamiselle ja yliopistossa tehdylle tutkimukselle. Nuoresta iästä huolimatta yrityksellä on jo näyttöä ratkaisun toimivuudesta markkinoilla”, voittajayrityksen valinnut raati kuvailee päätöksessään.

”Vuoden nuori tutkijayrittäjä” on 5 000 euron tunnustuspalkinto, jonka KAUTE-säätiö myöntää vuosittain tutkijalle, joka on luonut menestyksekkään yrityksen tutkimustyönsä pohjalta kaupallisten ja teknillisten tieteiden alalla. Tänä vuonna palkintoraatiin kuuluivat Mikael Pentikäinen, Suomen yrittäjien toimitusjohtaja, Timo Saranpää, Akavan akateemisten yrittäjien puheenjohtaja, Kai Saksela, NL Acoustics Oy:n toimitusjohtaja ja vuoden 2021 nuori tutkijayrittäjä, sekä Tuomas Olkku, KAUTE-säätiön asiamies.

Ota yhteyttä