JYU: Ainutlaatuista ratkaisua maailmanlaajuiseen ongelmaan

Jyväskylän yliopisto esittelee tutkimussivuillaan Weeefinerin kehittämää ratkaisua kriittisten materiaalien talteenottoon. 

Kiertotalouden ratkaisuihin erikoistunut Weeefiner on kehittänyt uuden teknologian kriittisten metallien talteenottoon. Muun muassa Jyväskylän Yliopiston sijoitusyritys Unifund Oy sekä Hanki Development ovat tunnustaneet Weeefinerin liikeidean potentiaalin ja tarjoavat verkostojaan sekä osaamistaan yrityksen tueksi.

Weeefinerin kehityspolku on esimerkki innovaatiosta, joka on lähtenyt yliopiston vahvasta perustutkimuksesta. 

”Uudet teknologiat ovat lisänneet kriittisiksi luokiteltujen raaka-aineiden kysyntää”, Weeefinerin teknologiajohtaja Elmeri Lahtinen kertoo. Kemian tutkimukseen perustuva Weeefiner on kehittänyt vastauksena teknologian, jota voidaan käyttää arvokkaiden raaka-aineiden ja haitallisten aineiden talteeottoon ja kierrätykseen. Tässä menetelmässä erikoissuodattimien avulla voidaan kerätä selektiivisesti talteen liuenneita jalometalleja, kuten kultaa tai hopeaa, harvinaisia maametalleja, kuten neodyymia sekä haitallisia raskasmetalleja, kuten lyijyä tai elohopeaa.

Weeefinerin teknologiassa yhdistyvät 3D-tulostuksen ja ioninvaihdon ominaisuudet. Tuloksena on mukautuva suodatin, jonka kemiaa voidaan muuttaa valittujen metallien talteenottoa varten. Tekniikka toimii hyvin myös tilanteissa, joissa raaka-aineen määrät ovat erittäin alhaisia.

Weeefiner Oy valittiin hiljattain Jyväskylän Yritystehtaan yrityshautomoon Keski-Suomen potentiaalisimpien startup-yritysten joukkoon. Yritys hakee kasvua ja paikkaa kansainvälisillä markkinoilla Yritystehtaan koulutustuella.

Alkuperäinen artikkeli löytyy englanniksi Jyväskylän yliopiston sivuilta.

Lue artikkeli

Ota yhteyttä