FI | EN

T&T: Kulta, platina ja palladium talteen vesivirroista

7.6.2021

Tekniikka ja Talous -lehti haastatteli Weeefineria yrityksen palveluista ja ratkaisuista. Erityisesti metallien talteenottoon kehitetyn 4D Scavengerin teknologia ja käyttökohteet nostettiin esiin artikkelissa.

Jäte- ja sivuvirtojen arvokkaita alkuaineita ei juurikaan hyödynnetä teollisuuden prosesseissa.

”Käytännössä siinä hukataan materiaalia”, Weeefinerin teknologiajohtaja Elmeri Lahtinen selittää Tekniikka ja Talous -lehdelle.

Weeefinerin tavoitteena on parantaa metallienkäytön materiaalitehokkuutta. Sitä varten Weeefiner on kehittänyt 3D-tulostettavan siepparin, jolla voidaan ottaa talteen arvokkaita metalleja erilaisista vesivirroista.

Teknologia pohjautuu ioninvaihtoon, jossa liuoksessa olevat ionit sitoutuvat kiinteän aineen vastakkaisen varauksen omaaviin ryhmiin. Teknologian avain on oikean materiaalin valinta eli tarkemmin sanottuna selektiivinen lasersintraus.

Weeefinerin siepparit eivät ole hyllytavaraa, vaan ne räätälöidään aina asiakkaan tarpeen mukaan.

”Yhdistelemme 3D-yritysten perinteisesti käyttämiä materiaaleja ja lisäämme niihin omia aineita”, Lahtinen kuvaa. ”Kun seos on kunnossa, sieppari tulostetaan haluttuun kokoon ja muotoon.”

Materiaali tuo leijonan osan funktionaalisuudesta. Virtausominaisuudet ja muu hienosäätö tehdään itse valmistusmenetelmällä.

Arvokkaita metalleja löytyy monenlaisista virroista

Weeefinerin sieppareita voidaan hyödyntää aina hulevesistä vesi-intensiivisen teollisuuden prosesseihin. Esimerkiksi kaivosteollisuuden vesivirroissa on metalleja, jotka muuten jäisivät hyödyntämättä tai päätyisivät kuormittamaan luontoa. Projekteja on ollut myös puunjalostus- ja metalliteollisuudessa.

”Oikeastaan vielä enemmän on tullut tapauksia, joissa asiakkaalla on virrassaan jokin haitallinen tai myrkyllinen materiaali”, Lahtinen kertoo.

Myös jalometalleja vähemmän arvokkaille raaka-aineille löytyy käyttökohteita, kun ne saadaan pelastettua kiertotalouden piiriin.

Vesivirtojen lisäksi metalleja voidaan ottaa talteen liuotetusta elektroniikkaromusta. Sieppari kykenee talteen ottamaan esimerkiksi palladiumia, platinaa tai kultaa.

Siepparin vaatimuksena on, että kohdemetallit ovat liukoisia. Weeefinerin ensimmäinen tehtävä onkin suunnitella sopiva liuotusprosessi, jotta haluttu materiaali saadaan nestemäiseen muotoon.

Muita rajoituksia teknologian käyttöön ei ole juuri löytynyt. Melkein metalli kuin metalli voidaan siepata sitä varten kustomoidulla materiaalilla.

Kiertotaloushenkinen yritys tähtää kasvuun

 4D Scavenger -teknologiaa on kehitetty Jyväskylässä vuodesta 2017 lähtien, ja nyt Weeefiner on hakenut sille patenttia. Ensimmäiset asiakasprojektit tehtiin viime vuonna. Pääomasijoitukset ovat tulleet Jyväskylän yliopiston Unifundilta ja jyväskyläläiseltä Hanki Development -sijoitusyhtiöltä.

Kiertotaloushenkinen yritys haluaa tarjota kustannustehokkaampaa ratkaisua vesienkäsittelyyn. Perinteiset menetelmät eivät yleensä sovellu 4D Savengerin käyttökohteisiin, jolloin niiden käytöllä vain hukataan resursseja.

Weeefinerin menetelmä saattaa kuulostaa kalliilta, mutta sitä se ei ole. Materiaalit ovat yleisiä ja edullisesti saatavilla. Myös nopeasti kehittyvän 3D-tulostuksen hinta on tippunut voimakkaasti.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Tekniikka & Talous -lehden sivuilla. Saatavilla vain tilaajille.